phone_iphone0320 – 286181

11.07 AUERHAAN Introduceert “Renopipe”, het slimme luchtverdeelsysteem voor woningrenovatie

Auerhaan introduceert een gebalanceerd ventilatiesysteem dat bestaat uit opbouwkanalen en een compacte WTW-unit. Het luchtverdeelsysteem laat zich heel gemakkelijk installeren bij renovatie van met name woningen, flats en appartementen.

Het zijn vooral woningcorporaties die fors aan het renoveren zijn, aangemoedigd door een beter energielabel. Bij het na-isoleren van huurwoningen hoort ook het verbeteren van de ventilatievoorziening. Gebalanceerde ventilatie met centrale warmteterugwinning is moeilijk in bestaande woningen aan te brengen doordat er luchtkanalen moeten worden gemonteerd die voorverwarmde ventilatielucht in woon- en slaapkamers inblazen. Vandaar dat woningcorporaties die toch voor warmteterugwinning kiezen vaak met decentrale units aan de slag gaan. Auerhaan komt nu met een balansventilatiesysteem voor bestaande flatwoningen van de Duitse ventilatiefabrikant Helios. Het bedrijf levert ventilatoren en WTW-units, maar ook het luchtverdeelsysteem, zegt directeur Bert van Loenen van Auerhaan.

RenoPipe is ontwikkeld voor renovatie en bestaat uit opbouwkanalen, een compacte WTW-unit, luchtverdeelkast en geveldoorvoer. “Zo’n systeem heeft niemand”, zegt Van Loenen. Het RenoPipe-systeem is overigens ook toepasbaar in combinatie met een conventioneel centraal afzuigsysteem, dus zonder warmteterugwinning.

Montage in de praktijk
Bij RenoPipe wordt het inblaaskanaal in een hoek tegen het plafond gemonteerd. Dat is meestal in de hal of in de gang. In het hoofdluchtkanaal komen aftakkingen die via een muurdoorvoer in de diverse kamers uitmonden. De WTW-unit kan de installateur door de geringe afmetingen overal monteren, bijvoorbeeld in een keukenkastje of tegen het plafond in de badkamer. Aan de unit komt een verdeelkast die de afgezogen en verse ventilatielucht scheidt. Deze combiverdeler dempt meteen het geluid van de ventilatoren. De WTW-unit heeft een rendement van 90%.

De luchtkanalen laten zich gemakkelijk monteren. Het is een kwestie van bevestigingsklemmen tegen het plafond schroeven, waarna het luchttoevoerkanaal – dat altijd een vaste maat heeft – er zo tegenaan kan worden geklikt. De kanalen zien er fraai uit, verzekert Van Loenen. En deze kunnen daardoor in het zicht blijven. “Je kunt de kanalen ook overschilderen of er overheen stucen.”

Het luchtdistributiesysteem bestaat verder uit een overzichtelijk – dus beperkt – aantal onderdelen zoals bochten, T-stukken, wanddoorvoer en ventilatieroosters. De koude buitenlucht wordt vanaf de geveldoorvoer door geïsoleerde buizen naar de unit gebracht. Volgens Auerhaan is het opbouwsysteem van Helios zo’n 30% goedkoper dan gebalanceerde ventilatie met platte of spiro-kanalen. “Dat zit ‘m met name in dat je veel minder bouwkundige kosten hebt doordat je geen valse plafonnetjes hoeft aan te brengen. Daar haal je de besparing uit.” Diverse woningcorporaties hebben laten weten belangstelling te hebben voor RenoPipe.

WAAROM AUERHAAN KLIMAATTECHNIEK

Sterke merken
Professionele ondersteuning
Technische kennis
Uitgebreid leveringsprogramma
Maatwerk oplossingen
Systeemgarantie